Je denkt (water) vast: DIE IS GEK. Dat valt mee! Ik neem je graag mee in mijn beweegredenen en ideeën rondom vasten.

Het begon allemaal bij het kennismaken met intermittent fasten, dit is super easy manier van vasten omdat het niet bepaald wat je wel of niet eet, maar alleen wanneer en hoe laat je eet. Bij een ‘echte’ vast, zoals de watervast waar ik je snel alles over vertel, eet je NIETS.

Over intermittent fasten

De vorm van intermittent fasting die ik volg is het 16/8 schema, dit betekent dat je 16 uur op een dag vast (dit is inclusief je nachtrust) en in een tijdsbestek van 8 uur alles naar binnen werkt wat je wilt. Voor mij hield dit praktisch in dat ik startte met eten om 12:00 uur en stopte met eten om 20:00 uur (uitzonderingen daargelaten🍫). Er zijn nog tal van andere schema’s, waarvoor ik je graag doorverwijs naar de kenners.

De reden voor mij om te starten met intermittent fasting is op de eerste plaats nieuwsgierigheid. Ik ben altijd op zoek naar uitdagingen en manieren om mezelf beter te leren kennen, en dit past perfect in dat straatje. Ik ga niet van a tot z uitleggen wat alle positieve gezondheidseffecten (bronbronbron) zijn, want daar is al ZOVEEL over geschreven. Check deze website voor informatie met bijbehorende bronnen.

Mijn ervaring met intermittent fasten is als volgt:

 • Energieker voelen. Wakker worden en direct kunnen starten aan je dag. Voor mij betekent dat: lezen, mediteren en sporten.
 • Meer focus. De dingen die ik doe, zonder dat mijn lichaam eten aan het verteren is, doe ik met een betere focus.
 • Gewicht op pijl. Mede door het intermittent fasten is mijn fysieke gesteldheid vooruit gegaan, ik ben vet kwijt en spieren komen terug (natuurlijk wel door de combinatie van sporten).
 • Bewuster omgaan met eten. Je wordt gedwongen om na te denken over wat je eet, voor mij betekent dit dat ik het liefste (organisch) groente en fruit eet, zo min mogelijk bewerkte producten en vegetarisch.

Dit heb ik ongeveer een half jaar gedaan, en het is echt super easy en de voordelen zijn enorm! Ik zou zeggen, denk er ook is over na :). Vanuit hier was de stap naar een langere vast ook makkelijker gemaakt.

De watervast van 72 uur / 3 dagen

Je begrijpt nu dat deze watervast van ruim 3 dagen (ik zit nu al op 88 uur zonder eten) niet uit de lucht komt vallen. De positieve effecten van het intermittent vasten heb ik al in mijn rugzakje en dit gaf mij ook goede moed om na te denken over een langere vast.

In Portugal zit ik voor de winterperiode in een huis in de buurt van Odeceixe. Een prachtige plek, in de heuvels en met alle rust.

Hier woon ik voor de eerste maand met een huisgenoot, en zij vastte minimaal 1 keer per jaar, voor 7 dagen. Zij pakte het wel iets extremer aan, namelijk met het cleansen van je darmen (zoek zelf maar even uit hoe dit werkt) en een stukje langer dus. Daarnaast woon ik in Utrecht met mijn roomie Ties, en hij heeft mij het intermittent fasten uitgelegd en hij deed al ruime tijd langere vast periodes. Dus, na overleg met Ties, mijn huisgenoot en diverse zoekopdrachten in Google, kwam ik uit bij mijn perfecte vast: de watervast.

Wat is watervasten?

Simpel, watervasten is een vorm van vasten waarbij je alleen nog maar water drinkt. Vaak duren watervasten 24 tot 72 uur, maar er zijn ook gevallen waar mensen zelfs 30+ dagen enkel aan het water zitten.

Wat er met je lichaam gebeurt als je niets eet

🔥Dit hieronder is een copy/paste van deze website🔥

10-12 uur: vetverbranding. Na 12 uur is het spier het levergycogeen op en ben je in de metabole toestand ketose gekomen. In deze staat begint je lichaam vet af te breken en te verbranden.

18 uur: ketonen. Na 18 uur produceert je lichaam aanzienlijk meer ketonen. De ketonenspiegels in het bloed komen nu boven je basiswaarden. Onder normale omstandigheden varieert de plasmaconcentratie van ketonen tussen 0,05 en 0,1 mM. Tijdens het vasten kan deze concentratie maar liefst oplopen tot 5-7 mM. Ketonen kunnen nu zelfs signalen afgeven om ontstekingen verminderen en beschadigd DNA repareren.

24 uur: autofagie. Na 24 uur worden steeds meer oude cellen en verkeerd gevouwen eiwitten afgebroken en gerecycled. Dit proces wordt autofagie genoemd. De opstapeling van deze oude cellen veroorzaken de ziekte van Alzheimer.

48 uur: groeihormoon. Na 2 dagen zonder eten is je groeihormoonniveau tot vijf keer zo hoog. Een reden hiervoor is dat ketonlichamen en het hongerhormoon ghreline, de afscheiding van het groeihormoon bevorderen.

72 uur: regeneratie immuuncellen. Na 72 uur begint het lichaam met het afbreken van oude immuun cellen en het genereren van nieuwe cellen.

Het langdurig vasten (> 2 dagen) leidt tot stressbestendigheid, zelfvernieuwing en regeneratie van bloedcelstamcellen, door het verminderen van IGF-1 en PKA. Door ditzelfde mechanisme zijn gezonde witte bloedcellen beschermd bij patiënten die chemotherapie ondergaan.

🔥Dit hierboven is een copy/paste van deze website🔥

Voorbereiding watervast

Ik las dat het belangrijk was om een aantal voorbereidende dagen in te plannen, dagen waarop je je voorbereid op je vast periode. Dit hield in dat je vanaf een aantal dagen voor je vast gezond en kleinere porties eet. Ik wilde op woensdag starten, zodat ik na het weekend weer kon gaan surfen met Gerlof (die komt weer naar Portugal😄). Maarrr, maandag hadden we nog een etentje gepland met de nieuwe buren, Anne & Pjoter, en mijn huisgenoot had de maaltijd voorbereid: pompoen soep, vega burgers & tiramisu. Heel lekker natuurlijk, maar ook erg veel en te lekker om te laten staan. De dag erna ging ik op rantsoen, ik at een banaantje met soja yogurt als ontbijt, een rouwe courgette met paprika gedresseerd in balsamico als lunch en groentesoep als avondeten. Dit was wél een goeie voorbereidingsdag, en ik voelde dat ik de dag erna ready was. Dus ik startte mijn vast op woensdag!

Watervast dag 1 woensdag 🚰

Woensdag startte ik mijn vastperiode. Ik was de dag ervoor al richting Bordeira gereden om lekker te surfen en buiten te zijn. Ik werd wakker op een prachtige locatie met uitzicht op de oceaan, prachtige kliffen en frisse lucht. De ochtend en middag gingen mij prima af, ik voelde me goed en sterk, maar door mijn intermittent fast ervaring had ik ook niet anders verwacht. ‘s Avonds kreeg ik toch wel een soort honger gevoel, maar dit viel op zich mee.

Watervast dag 2 donderdag🚰

Dag twee was heel een stuk pittiger. In de ochtend kreeg ik te maken met een lichte hoofdpijn, ik voelde me energieloos maar ik had geen honger. Ik merkte alleen dat mijn lichaam het wel pittig had met deze schakeling, die misschien ook te maken heeft met mijn ietwat matige voorbereiding. In de middag ging ik een wandelingetje maken, maar dit ging niet echt, na 10 minuten keerde ik weer huiswaarts. De avond veranderde alles, ik voelde de energie terugkomen en ik merkte dat ik me beter ging voelen. Dit was echt een omslagpunt en ik voelde me sterk en scherp en heb zelfs nog een (online) dansworkshop van een vriendin mee proberen te doen.

Watervast dag 3 vrijdag 🚰

Dag drie was super! Ik stond bijtijds op, voelde me vol energie en mentaal super. Oke, vol energie moet wel genuanceerd worden, want dit is niet perse veel fysieke energie maar energie in het algemeen. Sporten of veeleisende lichaamsbeweging zit er niet in. Wel yoga, wandelen en lichte oefeningen. Ik voelde voor het eerst ook hoe het is om met een lichaam te zitten die niet helemaal meewerkt. Het sneller vermoeid zijn, uitgeput zijn na een lichte activiteit en rust moéten nemen waren een interessante ervaring. De hele dag heb ik geen honger gehad, je hebt ook geeneens een honger gevoel. Ik merk dat mijn lichaam fantastisch functioneert op alle opgeslagen vetten, suikers enz. In de avond hadden we een verjaardag, Pjoter (de buurman) werd 31, en wij waren uitgenodigd. Dit was wel pittig, het sociaal (moeten) zijn en het geconfronteerd worden met veel eten (lees: BBQ vol eten) viel mij wel zwaar. Na een uurtje koos ik voor mezelf en liep ik rustig naar huis. Dit was een goeie beslissing en ik voel me nog steeds goed!

Dag 4 zaterdag, de afbouw van de watervast

Op moment van schrijven zit in midden in dag 4. Na het opstaan had ik nogsteeds geen honger, ik weet ook zeker dat dit makkelijk had kunnen verlengen. Toch ga ik dat niet doen omdat ik dit soort experimenten liever stapsgewijs doe. Ik volgde mijn ochtendritueel, schreef het grootste deel van deze blog en zwaaide mijn huisgenoot uit. Het rijk is weer voor mij alleen, ook lekker. Even later vertrok ik naar de Inter Marche voor de eerste boodschappen deze week. Hier heb ik ongeveer een uur doorgebracht en zorgvuldig mijn mandje gevuld.

Mijn eerste echte maaltijd sinds 4 dagen was: een kopje (i.v.m. de grootte) met cherrytomaatjes, koriander en olijf olie. Dat viel goed, daarom kon ik daarna ook een bordje salade eten.

Het idee is om makkelijk verteerbaar voedsel te eten, omdat je hele systeem weer moet wennen aan het verteren van eten. De avond maakte ik een heerlijke pompoensoep met aardappelen en pompoenpitjes, dit ging ook goed. Vervolgens at ik nog een (oké, een paar) handje(s) crusli. EN THATS IT!

Dag 5 zondag, de afbouw van de watervast

Op moment van schrijven van deze alinea ben ik aanbeland bij dag 5, toch echt wel de laatste afbouwdag. Ik voel me super goed, ik werd vannochtend wakker met wederom dit uitzicht:

Dusja, wat wil je.. Ik begon mijn dag ein-de-lijk weer met een beetje fysieke energie en ik was in staat om na mijn meditatie sessie een 7 minutes HIIT workout te doen gevolgd door een yoga sessie, wat ik doe via de yoga-app van Down Dog. Daarna heb ik een groente/fruitsmootie gemaakt met: appelsap, avocado, cranberry’s, peer en Kefir. Ik voel me op dit moment top! Ik heb ook het gevoel dat mijn lichaam weer aan het wennen is aan eten, en moet ook wel want ik heb een PIZZA GEKOCHT 🍕.

Watervast 3 dagen evaluatie

De watervast is mij makkelijker af gegaan dan gedacht, wat denk ik komt doordat ik al ervaring had met het intermittent fasten. Of ik de 3 daagse watervast aan iedereen aanraad? No way! Ik denk dat het goed is eerst je lichaam te laten wennen aan langzaamaan minder eten, bijvoorbeeld via de intermittent fasting methode.

Nadelen:

 • Je bent 5 dagen niet in staat om zware fysieke activiteiten te doen.
 • Je moet zorgen voor een stressvrije omgeving, niet teveel sociale activiteiten plannen en goed voor jezelf zorgen.

Voordelen:

 • Het is makkelijker dan je denkt, je hebt geen honger at all!
 • Je hebt super veel tijd over omdat je jezelf niet telkens hoeft te vullen.
 • Je spaart flink wat doekoe.
 • Je gunt het lichaam de ruimte om onbegonnen processen te starten, je voelt dat het lichaam energie krijgt van alles wat (deels onnodig) opgeslagen zit in je lijf.
 • Opnieuw waarderen van voeding, we eten té vaak en té veel. Door te vasten, en daarna opnieuw te starten met eten, kun je een soort reset van je eetpatroon instellen 🤖.

Kleine disclaimer: ik ben alleen een ervaringsdeskundige, dit is mijn persoonlijke ervaring en ik heb geen wetenschappelijke en geen doctorale kennis. Wel raad ik je aan om het ook gewoon te gaan proberen!

Leave a Reply